28. september 2023
Søvn som suksessformel: Våre erfaringer

I dette spennende blogginnlegget deler to unge, talentfulle langrennsløpere sine erfaringer med Somnofy, en avansert søvnmonitor som har bidratt til å forbedre deres prestasjoner og velvære. Julie og Solveig gir et innblikk i hvordan Somnofy har endret deres søvnrutiner, hvilke fordeler de har opplevd, og hvordan de har lært å forstå og utnytte sin egen søvnkvalitet. I tillegg deler de sine personlige søvnråd og tips for å maksimere både søvn og prestasjon. Bli med på reisen deres og oppdag hvordan søvn kan være nøkkelen til suksess for idrettsutøvere. Vi i VitalThings heier på dere!

Av Julie Hammer og Solveig Lie Støverud

Hvorfor var vi nysgjerrige på Somnofy?

Som satsende langrennsløpere har vi alltid vært veldig interessert og nysgjerrig på å tilegne oss ny kunnskap som kan gjøre oss til enda bedre utøvere. Er det én ting vi har lært så er det at trening og helse alltid må ses på i et helhetlig perspektiv, og at søvn er en spesielt viktig faktor. Etter å ha lest mer om søvn det siste året, har vi skjønt hvor mye det kan være å hente. Søvnen vår henger ekstremt mye sammen med helsa vår! Vi har alltid hatt et ønske om å lære, fordi vi vet hvor mye kunnskap har å si. Det var derfor ekstra stats at vi på starten av årets skisesong var så heldige å få muligheten til å begynne å teste Somnofy, verdens mest presise kontaktløse søvn og pustemåler.

Enkelhet og innsikt: Vår opplevelse med Somnofy og appen

Det har vært veldig spennende og ikke minst lærerikt å få innsikt i så mye data knyttet til vår egen søvn. Å bruke Somnofy er superenkelt, den står plassert på nattbordet, og starter å samle inn data straks vi legger oss. Enheten er tilkoblet WIFI og data overføres automatisk, i tillegg er den lett å ta med på reise. Appen gir oss en veldig ryddig oversikt over all data samlet inn fra foregående natt, men gir også muligheten til å sammenligne dataen med tidligere netter. Dette gjør det enklere for oss å tolke dataene med hensyn på vårt eget normale søvnmønster. Tidligere har vi fulgt med søvnen vår ved hjelp av pulsklokker, men dataene vi har tilgang på nå er både mer nøyaktige og ikke minst mer detaljerte. Spesielt har innsikten i hvordan vi puster vært veldig nyttig.

Oppsummering av natten i Somnofy appen

Pustens rolle i treningsjusteringer: Lærdommer fra pustekurven

Til forskjell fra når vi er våkne, styres pusten fullstendig av det autonome nervesystemet når vi sover, altså vi puster helt ubevisst. Dette gir oss en unik måte å tolke kroppens status via pustefrekvensen vår. Somnofy måler pusten hele natten, og pusteraten Somnofy måler kan man stole på 100%. Pusteraten er et mål på antall pust per minutt, og er et nyttig verktøy for å se om kroppen er i balanse. Respirasjonsfrekvensen er unik fra person til person, men holder seg som oftest ganske jevnt stabil over lengre perioder, men kan variere ved infeksjoner, betennelser og lignende. Som idrettsutøvere er vi avhengig av at kroppen er i balanse for å kunne ta til seg trening, restituere og ikke minst prestere. Somnofy kan varsle om sykdom før symptomer melder seg. Dette gir oss en mulighet til å være føre-var, for eksempel ved å tilpasse belastningen en dag eller to, for å unngå sykdomsavbrudd. Det er også vanlig at pustefrekvensen øker etter en hard belastning. Dette er noe vi har erfart flere ganger. I etterkant av blant annet rennhelger eller andre harde treningsperioder har vi sett en økning i pusteraten. Etter et par roligere treningsdager, synker pusteraten, og kroppen er klar for å ta til seg trening igjen. Dette gir en større trygghet i hverdagen.

Søvn og prestasjon: Er det en sammenheng?

Mange kan nok kjenne seg igjen i at man sover litt dårligere inn mot viktige begivenheter, som vi ofte gjør inn mot skirenn. Det er ingen tvil om at man kan gå supergode skirenn uten 100 søvnpoeng natten før. Det er derimot for lite søvn over tid som kan skape utfordringer. Man blir mer sårbar for sykdom, og kan risikere at kroppen ikke absorberer treningen. Vi tror at kontinuitet og godt treningsarbeid over tid, med gode kvalitetsøkter, er nøkkelen til utvikling. For oss kjennetegnes disse øktene blant annet ved tilstedeværelse og riktig fokus, og også her spiller søvnen en viktig rolle. Bare så lite som en time mindre søvn kan ha mye å si for fokuset vårt påfølgende dag. Det er faktisk ikke ett eneste av kroppens organer, eller noen av hjernens funksjoner som ikke bedres av god søvn, eller svekkes når vi sover for lite.

Somnofy appen gir deg presise tilbakemeldinger

Søvnrutiner på en ny måte: Hvordan Somnofy har forandret våre vaner

God søvn kjennetegnes ikke bare av søvnens lengde, men av kvaliteten på søvnen. Vi sover i snitt mellom 8 og 9 timer, og etter at vi startet å bruke Somnofy har vi blitt enda mer bevisst på de ulike faktorene som spiller inn for at søvnkvaliteten skal bli bedre. Som for eksempel hvordan øke mengden dyp søvn. Den subjektive opplevelsen av kvaliteten på søvnen vår, er ikke alltid lik som den objektive, og det er her Somnofy er til hjelp. Ved å jevnlig følge med på søvndataene har vi etter hvert erfart hva som er med på å bidra til god eller dårlig søvnkvalitet.

Somnofy måler både temperatur, luftfuktighet og luftkvalitet. Dette har lært oss viktigheten av å blant annet lufte rommet hver kveld. I tillegg kan man se svært nøyaktig innsovningstid, og her har vi testet ut litt forskjellig for å få snittet ned. For oss har det vist seg å være viktig med lysregulering før leggetid og mindre skjermtid (spesielt de siste timene før man skal sove). Dette har blant annet motivert oss til å ikke ta med mobilen på rommet. En annen interessant erfaring vi har gjort oss, er at store måltider tett på leggetid ikke nødvendigvis gjør innsovningstiden lengre, men kan har stor negativ betydning på andelen dyp søvn!

Våre søvntips for bedre ytelse: Personlige anbefalinger

  • Roe ned den siste timen før leggetid. Vi liker å for eksempel lese en bok og skru ned styrken på lysene. Vi begge har opplevd at innsovningstiden reduseres betraktelig når vi gjør dette.
  • Ikke spise et stort måltid for tett på leggetid. Dette fører nesten alltid til mindre dyp søvn.
  • Legge seg til ca. Samme tid hver dag. Mennesker er vanedyr, og ikke særlig gode på å tilpasse seg nye søvnmønstre.
  • Legge seg tidlig nok. Den dype søvnen skjer hovedsakelig før midnatt.
  • De færreste sovner med en gang de legger seg. Sett derfor av mer tid å sove, enn akkurat antall timer søvn du trenger.
  • Ikke prioriter trening hvis du ikke har tid til å prioritere søvn
  • Les «Hvorfor vi sover» av Matthew Walker for en mind-blowing leseopplevelse, samt for å få en mye bedre forståelse for viktigheten av søvn. Du kan også lese om søvn inne på Somnofy sine nettsider. De aller fleste vet at det er viktig å sove, men langt færre vet hvorfor.

Ole Kristian Forstrønen Thu, Chief Medical Officer Vitalthings presenting the future of patient monitoring

Vil du vite mer om Vitalthings?

Vi hører gjerne fra deg! Ta kontakt med oss for spørsmål om våre produkter, tjenester eller andre henvendelser.

Vil du vite mer om Vitalthings?

Vi hører gjerne fra deg! Ta kontakt med oss for spørsmål om våre produkter, tjenester eller andre henvendelser.

Ole Kristian Forstrønen Thu, Chief Medical Officer Vitalthings presenting the future of patient monitoring
nb_NONO