10. april 2025
Slik bruker vi kunstig intelligens

Kunstig intelligens er et nyttig verktøy som får flere og flere bruksområder, også hos Vitalthings. – Vi har svært god kompetanse på kunstig intelligens og bruker det når det er hensiktsmessig, sier Ståle Toften, Lead Data Science and Research Scientist i Vitalthings. 

Det er viktig med solide valideringer fra fagfolk som forstår både den kliniske siden og kunstig intelligens.

  Ståle Toften

   Lead Research & Data Scientist

   Vitalthings

– Vi utvikler også hardware og software fra bunnen av med tanke på optimal utnyttelse av kunstig intelligens. På den måten skaper vi de beste forutsetninger for utnyttelse av kunstig intelligens, utdyper Toften.

Han forteller at Vitalthings har klinikere og forskere tett involvert i utviklingen for å forsikre at algoritmene faktisk lærer riktige sammenhenger. Toften mener det er viktig med validering fra fagfolk som forstår begge deler – det kliniske aspektet og kunstig intelligens.

KI-algoritmer må forstås av klinkere

– Vi bruker kunstig intelligens der sammenhengen mellom dataene vi måler og det vi ønsker å finne ut av ikke er kjent, for eksempel ved å skåre og identifisere søvn fra data på bevegelse og pust. Vi bruker det også til å finne sammenhenger det er vanskelig å identifisere i store støyete datasett, eksempelvis måling av hjerterate fra svært små bevegelser, sier han.

Toften understreker at kunstig intelligens også har sine svakheter. Det behøver store datasett for å lære sammenhenger, i tillegg er det viktig å være oppmerksom på at dataene som algoritmene er trent på, kan gi bias. Sist men ikke minst, er det viktig at algoritmen ikke ender opp som en black box, men at klinikere kan forstå hva som ligger bak prediksjonene og får funksjonalitet som understøtter en klinisk hverdag.

– Åpenhet og forklarbarhet er noe vi legger stor vekt på. Vi tilstreber alltid å vise dataene bak prediksjonene, og forsøke å illustrere hvordan algoritmen har resonnert seg frem. Det innebærer å være så åpen som mulig om metodikken, og hvilke styrker og svakheter som følger bruken av denne teknologien, sier Toften.

Kunstig intelligens åpner for en rekke muligheter i fremtiden

Vitalthings bruker derfor kun kunstig intelligens der det er hensiktsmessig.

– Vi bruker ikke kunstig intelligens bare for å bruke kunstig intelligens. For eksempel har vi utviklet verdens mest nøyaktige algoritme for pustefrekvens på kontaktløse data uten kunstig intelligens. Denne algoritmen er ikke bare ekstremt presis, men også svært robust, fri for bias og har stor forklarbarhet, sier Toften.

I fremtiden ser Vitalthings for seg å bruke kunstig intelligens til å løse en rekke komplekse utfordringer som prediksjon av ulike sykdomsforløp, deteksjon av agitasjon og søvnapné for å nevne noen.

Vi bruker kunstig intelligens der sammenhengen mellom dataene vi måler og det vi ønsker å finne ut av ikke er kjent, for eksempel ved å skåre og identifisere søvn fra data på bevegelse og pust.

Ståle Toften

Lead Research & Data Scientist

Vitalthings Guardian H10

Vil du vite mer om Vitalthings Guardian H10?

Vitalthings Guardian H10 er vår nyeste kontaktløse helsemonitor som måler pustefrekvens og erstatter manuelle tilsyn. Ønsker du å vite mer? Ta kontakt!

nb_NONO