Unikt i verdensmålestokk:
Norsk medtech med oppsiktsvekkende resultater i ny studie
En ny klinisk studie ved St. Olavs hospital viser at Vitalthings sin pasientmonitor Guardian M10 har de mest nøyaktige målingene av pasienters pustefrekvens som er blitt publisert med kontaktløs teknologi. – Dette er oppsiktsvekkende gode resultater, sier Lars E. Laugsand som leder akuttavdelingen ved sykehuset.
Det er oppsiktsvekkende at det går an å måle pustefrekvensen så nøyaktig i våken tilstand uten å ha utstyr koblet fysisk til pasienten.
Lars E. Laugsand
Overlege ved akutten
St. Olavs hospital
Vi har behov for en sensor som måler pustefrekvens og puls både kontaktløst og kontinuerlig. Kontinuerlige målinger øker nemlig sjansen for å fange opp forverringer hos pasienten i større grad enn vi klarer i dag.
Lars E. Laugsand
Overlege ved akutten
St. Olavs hospital
Vitalthings Guardian M10 er verdens første kontaktløse pasientmonitor som kontinuerlig måler pustefrekvens. Det er også det første kontaktløse medisinske utstyret i sin kategori som er klassifisert som MDR llb som muliggjør aktiv pasientmonitorering i akutte situasjoner.
Studien var et samarbeid mellom Vitalthings og St. Olavs Hospital. Den er en del av innovasjonspartnerskapet Autoskår, som er finansiert av Innovasjon Norge. Les hele studien her.
Oppsiktsvekkende nøyaktig
Studien ble gjennomført som en observasjonsstudie i akuttmottaket på St. Olavs hospital i Trondheim. Voksne pasienter ble monitorert i påvente av diagnostisk avklaring og overflytting til sengepost. Resultatene viste en nøyaktighet på ±1.2 pust per minutt (Bland-Altman 95% limits of agreement), godt innenfor ±3 som typisk regnes som klinisk akseptabelt. Utprøvingen viste også at ingen alarmer ble oversett, og ingen falske alarmer eller tekniske alarmer ble utløst. Assisterende klinikksjef og overlege ved Akutten, St. Olavs hospital, Lars Erik Laugsand er imponert over resultatene fra studien:
– Det er oppsiktsvekkende at det går an å måle pustefrekvensen så nøyaktig i våken tilstand uten å ha utstyr koblet fysisk til pasienten, sier Laugsand som er medforfatter av studien.
Kan oppdage klinisk forverring
Ole Kristian Thu er Chief Medical Officer i Vitalthings. Han sier at mer nøyaktige målinger av pustefrekvens har en rekke positive effekter for pasienten og helsevesenet:
– Flere studier har vist at kontinuerlig overvåking av pustefrekvens kan gi tidligere oppdagelse av klinisk forverring, og dermed redusere dødelighet, behov for overføring til intensivavdelinger og liggetid på sykehus, sier Thu, som også har vært ansvarlig for studien.
Til tross for økt fokus og behov for kontinuerlig overvåking, er manuelt tilsyn, som varierer fra hver time til hver tolvte time, standarden for pasientovervåkning i de fleste sykehusavdelinger.
Vi vet at kontinuerlig overvåking også kan være personell- og kapasitetsbesparende. En viktig forutsetning er nøyaktige målinger slik at man unngår alarmtrøtthet. Det at Guardian M10 nå viser så gode resultater, understreker potensialet av å innføre denne typen teknologi.
Ole Kristian F. Thu
Chief Medical Officer i Vitalthings
Ståle Toften er Lead Data and Research Scientist i Vitalthings, og førsteforfatter av studien. Han mener det er et viktig prinsipp å vise åpenhet rundt de studiene Vitalthings gjennomfører.
– På denne måten får klinikere mest mulig informasjon om produktene våre, inkludert styrker og svakheter, slik at de selv kan vurdere hvordan produktene passer til deres behov. Dette vil også skape grobunn for enda flere innovasjoner innen dette feltet, sier Toften.
Fakta og forfattere:
Forfattere:
- Ståle Toften, Vitalthings
- Jonas T. Kjellstadli, Vitalthings
- Jørn Kværness, God klinisk forskning, Norway
- Line Pedersen, St. Olavs hospital og NTNU
- Lars Erik Laugsand, St. Olavs hospital
- Ole Kristian Thu, Vitalthings og St.Olavs hospital